Sa shpesh duhet të bëj një test të syrit?

Kreu > Blog > Keshilla > Sa shpesh duhet të bëj një test të syrit?

Test i syrit

Është e këshillueshme që të bëni një test sysh çdo dy vjet. Ai nuk vlerëson vetëm vizionin tuaj, por mund të zbulojë probleme shëndetësore si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut.

Pak më shumë se gjysma e njerëzve ndërmjet moshës 40 dhe 75 vjeç nuk kanë bërë një test të syve së fundmi. Por a kanë nevojë për një?

Ne rekomandojmë që të gjithë mbi moshën 16 vjeç duhet të bëjnë një test sysh çdo dy vjet. Edhe më shpesh nëse kanë probleme me sy. Fëmijët duhet të bëjnë teste vjetore.

Për çfarë ju ndihmon testi i syrit?

Test i syrit mund të zbuloj probleme mjekësore si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut përpara se të bëhen simptomatike. Sepse këto kushte çojnë në ndryshime në enët e gjakut në pjesën e pasme të syrit tuaj. Probleme të tjera, të tilla si degjenerimi makular i lidhur me moshën, ku pjesa qendrore e pjesës së pasme të syrit ndalon së punuari dhe ju humbni shikimin drejtpërdrejt para jush, kataraktet, të cilat turbullojnë shikimin tuaj dhe glaukoma, në të cilën lëngu grumbullohet brenda syri, të gjitha mund të zbulohen nga testet rutinë të syve. Disa nga këto kushte janë më të trajtueshme se të tjerat.

Edhe nëse mbajmë syze, është e rëndësishme të kujdesemi për sytë. Kjo, sidomos nëse përdorim ekranet e kompjuterit për periudha të gjata kohore. Imazhi në ekran na bën të rregullojmë fokusin më shpesh dhe na lodh sytë. Të cilët gjithashtu ndjehen të thatë sepse harrojmë të pulsojmë kur lexojmë në ekran.

Shumica prej nesh nuk bëjnë analiza të syve çdo dy vjet, por ka disa prova që është e dobishme për ta bërë këtë. Ka të ngjarë të ia vlen të parandaloni sy të ashpër dhe dhimbje koke.

test syve

Në një ekzaminim të plotë të syrit, i quajtur një ekzaminim i zgjeruar i syrit, mjeku i syrit zgjeron bebëzën e syrit me pika për të lejuar një vështrim më të afërt në brendësi të syrit. Ky provim mund të mos jetë pjesë e një ekzaminimi të syve për një palë syze të reja. Sigurohuni që të pyesni mjekun tuaj të syrit për një ekzaminim të zgjeruar të syrit.

Parandalimi i verbërisë rekomandon që të gjithë të marrin rregullisht një ekzaminim gjithëpërfshirës të syrit përmes bebëzave të zgjeruara.

Njerëzit me rreziqe të veçanta

Njerëzit me rreziqe të veçanta, të tilla si diabeti, një traumë e mëparshme e syrit, operacioni ose një histori familjare e glaukomës, mund të kenë nevojë për një ekzaminim të syve më shpesh.

Sëmundje më të ndërlikuara të syrit

Dr. Nishant Taneja është lider në fushën e ndërhyrjeve vitreoretinale. Ka eksperiencë disa vjeçare në trajtimin mjekësor dhe kirurgjikal të sëmundjeve më të ndërlikuara të syrit.