Perdja e syrit

Kreu > Blog > Keshilla > Perdja e syrit

SHIKONI NJË PERDE POSHTË NË SY?

Të shohësh një perde në sy është një shqetësim serioz dhe duhet ta shtyjë një pacient të kërkojë menjëherë kujdes nga një ekspert pasi shpesh është një tregues i një çarjeje ose shkëputjeje të retinës.

Një perde që zbret në sy mund të duket si gri në fushën tuaj të shikimit ose një perde/vello që bie mbi fushën tuaj të shikimit. Të shohësh një perde që zbret në sy është zakonisht një tregues i një shkëputjeje të retinës. Retina është një shtresë qelizash në pjesën e pasme të syrit që është e ndjeshme ndaj dritës dhe dërgon sinjale në tru duke ju lejuar të shihni. Në rastin e një shkëputjeje të retinës, retina ndahet nga pjesa e pasme e syrit.

Kur ndodh shkeputja e retinës?

Shkëputja e retinës është më e zakonshme tek njerëzit me miopi (miopi), të cilët kanë kryer operacione në sy ose që kanë pasur një dëmtim të syrit. Krahas shikimit të një perde që zbret në sy, simptomat e një shkëputjeje të retinës mund të përfshijnë humbje të papritur të shikimit, shikimin e ndezjes së dritave të shndritshme ose lundruese (njolla të errëta që lëvizin nëpër fushën e shikimit) në sy.

perdja e syritNjë shkëputje e retinës mund të ndodhë pas pranisë së çarjeve të retinës. Një lot i retinës bëhet më i mundshëm me plakjen, miopinë e rëndë, operacionet në sy ose ndonjë dëmtim të fundit të syrit. Mund të ndodhë gjithashtu nëse keni rrallim ose dhëmbëza të retinës, e cila zakonisht gjendet përgjatë skajeve të retinës. Grumbullimi i lëngjeve ose i gjakut pas retinës, ose tharja dhe tkurrja e substancës së ngjashme me pelte përpara retinës mund të rrisë gjithashtu rrezikun e një çarje të retinës. Rreziku i çarjes dhe shkëputjes së retinës mund të rritet edhe nga kushte të tjera që prekin retinën, si diabeti. Nëse keni një anëtar të familjes që ka përjetuar një shkëputje të retinës, ju gjithashtu mund të jeni në rrezik më të madh për një retinë të shkëputur.

Eksperti mund të shohë dhe diagnostikojë një retinë të shkëputur duke parë në sy me një fushë të veçantë. Kjo arrihet me përdorimin e pikave të veçanta të syve që zgjerojnë bebëzat tuaja, duke i dhënë optometrist një pamje të retinës suaj. Retina do të vlerësohet me oftalmoskopi, një lente volk ose përdorimin e imazhit të fundusit. Nëse jeni në rrezik për një shkëputje të retinës, duhet t’i ekzaminoni sytë për lot të retinës rregullisht për të siguruar që lotët e mundshëm të kapen dhe të trajtohen herët.

Si mund të veproni?

Shkëputja e retinës është një çështje serioze dhe duhet trajtuar menjëherë. Shpesh, trajtimi i menjëhershëm mund të parandalojë humbjen e shikimit shtesë. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, shkëputja e retinës mund të çojë në dëmtim ose humbje të përhershme të shikimit. Shkëputja e retinës konsiderohet një procedurë urgjente dhe zakonisht kërkon një operacion në të njëjtën ditë për të kufizuar humbjen e shikimit.

Nëse keni ndonjë simptomë që lidhet me një shkëputje të retinës, duke përfshirë shikimin e një perde që zbret në sy, duhet të vizitoni menjëherë optometristin ose dhomën e urgjencës për t’iu referuar një kirurgu të retinës për të parandaluar humbjen e përhershme të shikimit.

Rezervo një takim sot: info@nishanttaneja.com