Të shohim sy më sy: Kuptimi i Strabizmit të Fëmijërisë

Kreu > Blog > Strabizmi te femijët > Të shohim sy më sy: Kuptimi i Strabizmit të Fëmijërisë

Kuptimi i strabizmit të fëmijërisë? Si prind, asgjë nuk është më e çmuar se mirëqenia e fëmijës suaj. Kur bëhet fjalë për shëndetin e tyre, veçanërisht vizionin e tyre, është thelbësore të qëndroni të informuar dhe proaktiv. Strabizmi i fëmijërisë, i njohur zakonisht si sytë e kryqëzuar, është një gjendje që ndikon në shtrirjen e syve dhe mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në shikimin dhe zhvillimin e fëmijës.

Këtu në praktikën e Nishant Taneja, ne kuptojmë rëndësinë e zbulimit dhe ndërhyrjes së hershme kur bëhet fjalë për strabizmin e fëmijërisë. Si një nga kirurgët kryesorë të syrit në Shqipëri, Dr. Taneja është e përkushtuar të ofrojë kujdes të plotë për pacientët e të gjitha moshave, përfshirë fëmijët.

Kuptimi i Strabizmit të Fëmijërisë

Strabizmi i fëmijërisë karakterizohet nga një çekuilibër në muskujt që kontrollojnë lëvizjen e syve, duke rezultuar në shtrembërim të syve. Ky shtrembërim mund të jetë konstant ose i ndërprerë dhe mund të ndodhë në njërin ose të dy sytë. Mund të çojë në probleme të ndryshme të shikimit, duke përfshirë shikimin e dyfishtë, perceptimin e dobët të thellësisë dhe ambliopinë (sy dembel).

Rëndësia e zbulimit të hershëm

Zbulimi dhe trajtimi i hershëm i strabizmit është thelbësor për parandalimin e problemeve afatgjata të shikimit dhe promovimin e zhvillimit të shëndetshëm të shikimit. Kjo është arsyeja pse ekzaminimet rutinë të syve për fëmijët janë thelbësore. Gjatë një ekzaminimi gjithëpërfshirës të syve, kryhen teste të ndryshme për të vlerësuar mprehtësinë vizuale, shtrirjen e syve dhe shëndetin e përgjithshëm të syve.

Ekzaminimi i syve të fëmijëve

kuptimi i strabizmit te femijerise

Në ordinancën e Nishant Taneja kemi prioritet ekzaminimet e plota dhe të sakta për të gjithë pacientët tanë pediatrikë. Ekzaminimi dy-orësh i syve të fëmijëve përfshin:

Vlerësimi i mprehtësisë vizuale në distanca të afërta dhe të largëta
Testet për strabizëm dhe stereopsis (perceptimi i thellësisë)
Zgjerimi i bebëzave dhe vlerësimi i dioptrisë objektive
Ekzaminimi i plotë i segmenteve okulare të përparme dhe të pasme
Metodat për vlerësimin e mprehtësisë vizuale

Metodat për vlerësimin e mprehtësisë vizuale ndryshojnë në varësi të moshës së fëmijës. Kartat speciale me modele përdoren shpesh për foshnjat për të përcaktuar preferencat e tyre vizuale dhe për t’i krahasuar ato me momentet e pritshme zhvillimore.

Ekzaminimi për Strabizëm

Ekzaminimi për strabizëm është gjithëpërfshirës dhe përfshin:

Vlerësimi i mprehtësisë vizuale
Përcaktimi i dioptrisë
Kontrolli i presionit të syve
Ekzaminimi i segmentit të përparmë të syrit
Vlerësimi i filmit lotsjellës
Ekzaminimi i nervit optik dhe retinës
Përcaktimi i statusit ortoptik

Ekzaminimi i statusit ortoptik është vendimtar për përcaktimin e llojit të strabizmit dhe matjen e këndit të devijimit. Kjo përfshin kontrollin e pozicionit, lëvizshmërisë dhe bashkëpunimit midis të dy syve. Këndi i shikimit matet duke përdorur prizma në dioptri të prizmit (PD) dhe duhet të vlerësohet në distanca të ndryshme dhe në të gjitha drejtimet e shikimit.

Dr. Nishant Taneja për Strabizmin e fëmijërisë

Strabizmi i fëmijërisë është një gjendje e zakonshme e syve që kërkon zbulim dhe ndërhyrje të hershme. Me ekzaminime të plota dhe opsione të avancuara trajtimi, si kirurgjia dhe terapia e shikimit, fëmijët me strabizëm mund të arrijnë rezultate optimale vizuale dhe të gëzojnë një të ardhme të ndritshme dhe të qartë.

Dr. Nishant Taneja, ne jemi të përkushtuar për të ofruar kujdes të dhembshur dhe ekspert për fëmijët me strabizëm. Nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me shikimin ose shëndetin e syve të fëmijës suaj, mos hezitoni të caktoni një takim me ne. Së bashku, ne mund të sigurojmë që fëmija juaj ta shohë botën me qartësi dhe besim.